ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δείγμα εφαρμογής:
Η ΜΕΛΑΛΕΥΡΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, στο Κέντρο της Γης (Ίλιον, Αττική), η Beelosophy και η Οργάνωση Γη πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή πολιτιστική και γαστρονομική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μελαλευριά, ένα παραδοσιακό γλυκό των Κυθήρων, που αναδεικνύει πώς η παράδοση, η διατροφή και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας για τις τοπικές κοινωνίες.
Την παρουσίαση συντόνισαν ο Άγγελος Καραγιάννης, εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης, Beelosophy Ambassador, και ο σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης, Beelosophy Ambassador, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας.
Μέσα από τις ομιλίες τους, ανέδειξαν τον πλούτο της παραδοσιακής μελισσοκομίας και τη σημασία της μελισσοκομικής κληρονομιάς των Κυθήρων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ένα «ταπεινό» αλλά ιδιοφυές γλυκό – φτιαγμένο από θησαυρούς της γης και των μελισσών όπως μέλι από απολεπίδια κερήθρας, αλεύρι, νερό, κανέλα και καβουρδισμένα αμύγδαλα – μετατρέπεται σε φορέα μνήμης, ταυτότητας και πολιτισμού.
Το κοινό –Έλληνες και ξένοι– συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια της παρασκευής, γεύτηκε το αποτέλεσμα και γνώρισε ιστορίες και θρύλους που συνοδεύουν τη μελισσοκομία των Κυθήρων - μια ζωντανή υπενθύμιση ότι οι μέλισσες υπήρξαν φύλακες του τόπου και της παράδοσης.
Η δράση υλοποιήθηκε σε συνέργεια με την Οργάνωση Γη, η οποία μετατρέπει το εκπαιδευτικό της κέντρο (Κέντρο της Γης) σε Κλιματικό Καταφύγιο, στο πνεύμα του New European Bauhaus. Κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινότητας και η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, μέσα από δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η εκδήλωση κινηματογραφήθηκε από τον Σταύρο Σωφρονά, ώστε η εμπειρία να μείνει ζωντανή και να μοιραστεί με ευρύτερο κοινό.
Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ (Αττική & Κύθηρα)», με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δείγμα εφαρμογής:
ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ
Ομάδα – στόχος: μαθητές/τριες δημοτικού και γυμνασίου (όλες οι τάξεις)
Χώρος υλοποίησης: αίθουσα διδασκαλίας & αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου
Διάρκεια: 4+ διδακτικές ώρες
ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΣΤΟΧΟΙ
Με αφορμή το παραδοσιακό γλύκισμα "Μελεκούνι Ρόδου" (ή άλλο στοιχείο αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ελλάδας, κατ' επιλογή των εκπαιδευτικών), οι μαθητές ανακαλύπτουν την έννοια και την αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαφύλαξής της, συνειδητοποιούν την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας στη διαφύλαξη των πολιτισμικών αγαθών και ενημερώνονται για την υγιεινή διατροφή.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δραστηριότητα 1: Εκκίνηση - αφόρμηση
Οι μαθητές ανακαλύπτουν την έννοια και την αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στους αγροδιατροφικούς μας θησαυρούς.
Δραστηριότητα 2: Μελέτη περίπτωσης
Οι μαθητές γνωρίζουν το στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Μελεκούνι Ρόδου και μαθαίνουν για την πολιτιστική, ιστορική και διατροφική του αξία. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και παρακολουθούν οπτικοακουστικό υλικό.
Δραστηριότητα 3: Εργαστήριο πολιτιστικής γαστρονομίας
Οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, παρασκευάζουν "μπάρες πολιτισμού" εμπνευσμένες από το Μελεκούνι Ρόδου, ή άλλον αγροδιατροφικό θησαυρό της χώρας μας (κατ' επιλογή των εκπαιδευτικών). Παρέχονται οδηγίες.

