ΣΟΦΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Εικαστικός / Καθηγήτρια

Η Σοφία Κυριακού σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γ. Ψυχοπαίδη και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης (Erasmus). Είναι κάτοχος διατμηματικού μεταπτυχιακού διπλώματος (Πανεπιστήμια Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) με τίτλο «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη». Η έρευνά της "Fleves. The eco art project" αφορά σε πρακτικές παρέμβασης που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, με εργαλείο την τέχνη και τον πολιτισμό.

Δίδαξε ζωγραφική και σκηνογραφία (2007-2011) στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει εικαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έχει πραγματοποιήσει εννιά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: Κάμπος-Πεδίο: η ενέργεια του κενού, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 2023/ Asaroton, Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα, 2022/ Gemine Muse, Centrale Montemartini Capitoline Museums, Ρώμη, 2004/ 11η Biennale νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Αθήνα, 2003.

Η πρακτική της αφορά σε παρεμβάσεις για το περιβάλλον. Διερευνά συναφείς αρχειακές αναφορές και προσεγγίζει τον στοχασμό της περιπλάνησης, συνομιλώντας με τυχαία συμβάντα, όσο και σύγχρονες έννοιες και κοινωνικά φαινόμενα.

Έχει δημιουργήσει την ομάδα Eco Flaneur, για εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον.