ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

2023-02-12

Η BEELOSPOPHY συμμετέχει από τις 11/2/2023 στο Εκπαιδευτικό Δίκτυο "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία και Επιστήμη των Πολιτών". Το δίκτυο είναι πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Cos4Cloud (HORIZON 2020, 2019-2023).

Η σύνδεση ανάμεσα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία (ΠΕγΑ) και την Επιστήμη των Πολιτών (ΕτΠ) αποτελεί έναν νέο και αναδυόμενο χώρο διεθνώς, με σημαντική δυναμική και προοπτική, που επιδιώκει τη σύμπραξη και αμοιβαία αξιοποίηση πρακτικών και στρατηγικών της ΠΕγΑ και αντίστοιχων πρωτοβουλιών, δράσεων και εργαλείων ΕτΠ για το περιβάλλον, με πεδία εφαρμογής το σχολείο και την κοινότητα, και με στόχους την κινητοποίηση, μάθηση και ενδυνάμωση των νέων πολιτών απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις της αειφορίας, μέσα από την επιστήμη και την κοινωνική συμμετοχή.

Στις επιδιώξεις του Δικτύου είναι να προωθήσει τις αρχές της ανοικτής επιστήμης και εκπαίδευσης, της συνεργατικής έρευνας και της συμμετοχικής μάθησης, οι οποίες έχουν τεθεί ως προτεραιότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να συμβάλλει σε όλες τις δράσεις του Cos4Cloud που επιδιώκουν τη σύνδεση της ΕτΠ με το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud – EOSC). Το ΕργΠΕ- ΕΚΠΑ αναλαμβάνει τη σύσταση του Δικτύου στον ελληνικό χώρο με την προοπτική επέκτασής του στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση του έργου Cos4Cloud.

Το Δίκτυο αποσκοπεί να λειτουργήσει ως ένας δημιουργικός χώρος ανταλλαγής, συνεργασίας και κοινής δράσης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές και πολίτες, μαθητές και φοιτητές, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ομάδων εθελοντών, φορέων της δημόσιας πολιτικής και διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτού θα προτείνονται, δοκιμάζονται και προωθούνται καινοτόμα σχέδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, θα ανταλλάσσονται ιδέες και καλές πρακτικές και θα διοργανώνονται εκδηλώσεις (π.χ. ημερίδες, σεμινάρια, webinars, εργαστήρια) με εθνική και ευρωπαϊκή συμμετοχή. Τα σχολεία, οι τοπικές κοινότητες και οι νέοι θα είναι στο επίκεντρο όλων αυτών πρωτοβουλιών και βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη συμπράξεων και κοινών σχεδίων δράσης ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές και χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Πηγή: https://eecs-net-eds.eu/