ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΣΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΜΕ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ
Είπαν για τη δράση
Τα κανόνια (ξύλινα πλαίσια πλάτους 34 χιλιοστών το καθένα) από την κάτω πλευρά τους, που τα πλέκουνε οι μέλισσες, έχουν φάλτσο – και από τις δύο πλευρές. Αναγκάζεις, τρόπον τινά, τις μέλισσες, να πλέξουν σύμφωνα με τον «δρόμο» που τους δείχνει το κανόνι. Αν δεν είχανε φάλτσο, θα μπορούσε η αποικία να πλέξει εγκάρσια τις κηρήθρες και να πιάσει όλα τα κανόνια, που θα ήταν μεγάλο πρόβλημα, γιατί, μετά, για να ελέγξεις την κυψέλη, θα έπρεπε να τη χαλάσεις ολοσχερώς. Η επιθεώρηση στο βρασκί είναι πιο δύσκολη απ' ότι είναι στις σύγχρονες κυψέλες, διότι δεν έχει το περίγραμμα και τα σύρματα που αποτελούν τον σκελετό που έχει το πλαίσιο που προστατεύει την κηρήθρα και είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε με πολύ αργές κινήσεις για να μη χαλάσουμε και να μη σπάσουμε τις κηρήθρες – που, βέβαια, πρέπει να πούμε, συμβαίνει κάποιες φορές, όσο προσεκτικοί και να είμαστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ
Η Ελλάδα, με τεράστια ιστορία και φυτική ποικιλότητα, και διακριτά τεκμήρια μελισσοκομίας, μπορεί να προσφέρει πολλά διαφορετικά τουριστικά προϊόντα, γνώσεις σχετικά με τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών, την ιστορία της μελισσοκομίας, τις μεθόδους, εργαλεία και κτίσματα που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και μελισσοθεραπεία και απόλαυση των προϊόντων της μέλισσας σε σχέση με την τοπική κουζίνα. Στο τέλος της ημέρας, ο μελισσοτουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό για την επανάχρηση κάποιων παραδοσιακών μεθόδων. Έτσι, θα μπορούσε ένα συμβάλλει στη συντήρηση λιθόκτιστων μελισσοκομικών κατασκευών, όπως τα μελισσόσπιτα της Άνδρου, αλλά και την αναβίωση παραδοσιακών μεθόδων μελισσοκομίας – κοντολογίς, στη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας.
ΔΡ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕΤΑΝΙΔΟΥ
ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η παράδοση της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα είναι τεράστια και δεν πρέπει να χαθεί στη λήθη. Οι παραδοσιακές μέθοδοι άσκησης της Μελισσοκομίας ανάμεσα σ' αυτές και η μέθοδος με τις κινητές κηρήθρες, μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, μπορούν, όμως, να βοηθήσουν τον μελισσοκόμο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το μελίσσι, να πάρει ερεθίσματα και γνώσεις, που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην βιολογία των μελισσιών και στη μείωση της παραγωγής μελισσοκομικών προϊόντων. Η συντήρηση, επίσης, επισκέψιμου μελισσοκομείου με παραδοσιακές κυψέλες μπορεί να λειτουργήσει ως «όχημα» διάχυσης της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, εναλλακτική πηγή εισοδήματος, προσελκύοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε φυλής.