ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΥΠΡΙΩΤΗ - ΣΠΑΡΤΑΛΗ

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ελευθερία Κυπριώτη-Σπάρταλη είναι Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Επιστημών Υγείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα “Αρχιμήδης ΙΙΙ - Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα ΤΕΙ”, με σκοπό την προώθηση της Υγιεινής Διατροφής σε παιδιά.

Η διπλωματική της μελέτη με θέμα: “Το Μελεκούνι Ρόδου, ένα παραδοσιακό προϊόν: Θρεπτική Αξία, Παραγωγή και Κατανάλωση”, εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Δρ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής Διατροφής και Τροφίμων (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο). Η μελέτη, που φιλοξενήθηκε στον τύπο και παρουσιάστηκε δημόσια, έδειξε ότι, το μελεκούνι της Ρόδου, όχι απλώς έχει ευεργετικές ιδιότητες ως τροφή, αλλά μπορεί να ενταχθεί ως κορυφαίο προϊόν στην πιο ισορροπημένη δίαιτα – υγιεινή διατροφή, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο σνακ ή μπάρα τροφής.

Σήμερα, η Ελευθερία διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Ρόδου, αντιμετωπίζοντας πολλά περιστατικά και ενημερώνεται για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις. Παράλληλα, πραγματοποιεί ομιλίες σε σχολεία, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της παραδοσιακής διατροφής, όσο και σε θέματα ρύθμισης υγιούς βάρους, με τη χρήση υγιεινών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.