ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 2024

2024-05-20

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας 2024, το απόγευμα της 20ής Μαΐου είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), στο Μαρούσι, σε ημερίδα που οργάνωσαν το ΙΓΕ, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας και οι Φίλοι Δάσους Συγγρού, με θέμα "Ο ρόλος της μέλισσας στη ζωή του ανθρώπου: Περιβάλλον - Διατροφή - Υγεία". Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση.

Η συγκεκριμένη ημέρα συνιστά μια ευκαιρία για κυβερνήσεις, οργανώσεις και πολίτες να προωθήσουν δράσεις που προστατεύουν και ενισχύουν τους επικονιαστές. Με αυτή την έννοια, η εκδήλωση είναι σημαντική, στον βαθμό που εμπνέει θετικά, ευαισθητοποιεί υπέρ των Μελισσών και μας κινητοποιεί για ανάληψη στοχευμένης και από κοινού δράσης. Γιατί, αν προστατεύουμε τις Μέλισσες, μαζί τους προστατεύουμε τα λουλούδια, τα δέντρα, τα ζώα, τη φύση, τη ζωή.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες του κλάδου, θεσμικοί εκπρόσωποι, σπουδαστές και ευρύ κοινό.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΙΓΕ ήταν παρούσα, για να τονίσει τη σημασία των Μελισσών και άλλων επικονιαστών για την υγεία του πλανήτη, αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υποστήριξη της μελισσοκομίας.

Ανάμεσα σε άλλους, οι Ambassadors της Beelosophy Άγγελος Καραγιάννης και Γιώργος Μαυροφρύδης ήταν ομιλητές στην εκδήλωση.

Ο Α. Καραγιάννης ανέδειξε τη σημασία των Μελισσών και λοιπών επικονιαστών και τί τους απειλεί σήμερα, διέτρεξε σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία και ενίσχυσή τους, και πρότεινε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε.

Ο Γ. Μαυροφρύδης, Αρχαιολόγος, παρουσίασε τους κυριότερους τύπους των ελληνικών κυψελών και σημείωσε την επιρροή τους στην εξέλιξη της παγκόσμιας μελισσοκομίας.

Στο πάνελ με εξαιρετικές ομιλίες συμμετείχαν επίσης:

  • ο Γ. Γκόρας, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα εισήγησης: Ο άνθρωπος από θηρευτής, προστάτης της μέλισσας και του οικοσυστήματος.
  • η Μ. Μαυροφρύδη, Γεωπόνος, με θέμα εισήγησης: Γυναίκα και μελισσοκομία στην Ελλάδα.
  • η Σ. Γούναρη, Δ/ντρια Ερευνών, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα εισήγησης: Χρήσεις των προϊόντων του μελισσιού από τον άνθρωπο.