ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΚΥΨΕΛΕΣ ΣΕ ΤΕΧΝΗ

2024-07-03

Η Κάρυστος είναι τόπος ιδιαίτερης βιοπολιτισμικής αξίας, και παράλληλα ένας φυσικός βοτανικός κήπος μοναδικής ποικιλίας που συνδέεται στενά με τις Μέλισσες. Σε μια πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, εμπνεόμενοι από τη signature δράση πολιτισμού SWEETEN YOUR HERITAGE ΚΑΡΥΣΤΟΣ του μη κερδοσκοπικού φορέα BEELOSOPHY, ζωγράφισαν 4 κυψέλες Μελισσών, ευγενική προσφορά της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Β.Ε.Ε.

Οι μαθητές, αποτυπώνουν μέσα από την τέχνη τον προβληματισμό τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη μείωση των επικονιαστών και την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας θετική διάθεση και υπογραμμίζουν με τα έργα τους ότι: «Η Γη είναι το σπίτι μας. Νοιαζόμαστε και φροντίζουμε τη φύση και τα ζώα. Δεν ανεχόμαστε τα δάση, τα βουνά και οι θάλασσες να καταστρέφονται. Θέλουμε να τα απολαμβάνουμε και να τα αξιοποιούμε όλοι μας, με σεβασμό και στους επόμενους από εμάς. Ενδιαφερόμαστε για τα ζώα, ειδικά για όσα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, όπως οι Μέλισσες. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική για ένα καλύτερο μέλλον».

Δημιουργώντας 16 έργα τέχνης, όσες και οι πλευρές των 4 κυψελών, ονόμασαν κάθε κυψέλη σύμφωνα με το τί εκφράζει η εικαστική δημιουργία τους: 1) Η ζωή στην κυψέλη, 2) Οι Μελισσότοποι της Καρύστου, 3) Χωρίς τις μέλισσες, 4) Σε ποιον ανήκει το περιβάλλον.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου:

  • Ευαισθητοποιείται περιβαλλοντικά και ενθαρρύνει όλους μας να αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο και τις ευθύνες μας στο οικοσύστημα.
  • Bελτιώνει τη γνώση και αναπτύσσει διάλογο γύρω από το πώς μπορεί να ανασχεθεί η απώλεια βιοποικιλότητας και η πληθυσμιακή μείωση των επικονιαστών.
  • Εξοικειώνεται με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, απολαμβάνει πολιτιστικούς πόρους και συνδέει το κοινό με τον πολιτισμό του τοπίου και τη φύση της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας, τις Μέλισσες και τη μελισσοκομία, ενισχύει την προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού της περιοχής.
  • Συμβάλλει στην ανάδειξη της διατροφικής και πολιτιστικής αξίας του μελιού και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο άνθρωπο που με τα χέρια και το μυαλό του παρεμβαίνει στη φύση και παράγει τα πάντα γύρω μας, βοηθώντας την κοινωνία να εξελίσσεται.
  • Προάγει την ισότητα στην πρόσβαση, στη συμμετοχή και στην εξοικείωση με σύγχρονα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
  • Ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τα έργα εκτίθενται σε φυσική μορφή, αλλά και ψηφιακά και διαδίδονται ευρέως, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαιδευτική αξία της δραστηριότητας, η βιωσιμότητά της και τα επιδραστικά της αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά, η δράση SWEETEN YOUR HERITAGE ΚΑΡΥΣΤΟΣ της BEELOSOPHY, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, συνδέει με καινοτόμο τρόπο καλλιτέχνες, μαθητές, επιστήμονες και τοπικούς παράγοντες και συμβάλλει στον γόνιμο διάλογο για την επαναφορά της βιώσιμης διεπαφής ανθρώπου και φύσης, με όχημα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και πρωταγωνιστές τις Μέλισσες και τη μελισσοκομία.

Συγχαρητήρια στο 2o Δημοτικό Σχολείο Καρύστου που μας βοηθά να βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον των Μελισσών και του κόσμου!

Ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη την Ευαγγελία Αθανασίου, η οποία ανέλαβε την εικαστική επιμέλεια. 

Περισσότερα για τη δράση:

https://www.beelosophy.gr/sweeten-your-heritage-karystos/

E-mail: beelosophy@outlook.com.gr

Η δράση SWEETEN YOUR HERITAGE ΚΑΡΥΣΤΟΣ* υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και την πολύτιμη συμβολή και αιγίδα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας".

*Concept – επιστημονική επιμέλεια: Άγγελος Καραγιάννης

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ